top of page

Verksamhet & Historia

Seniorhuset Gullvivan ligger på Kyösti Kallios väg 3, Brändö, Helsingfors och har kallats hem av många finlandssvenska seniorer sedan dess uppförande 1968. Sedan 1972 har pensionärshemmet varit verksamt under Arbetets Vänner, eller rättare sagt Stiftelsen för Arbetets Vänner Huvudföreningens Åldringshem. I samband med att stiftelsens stadgar nyligen uppdaterats har stiftelsens namn ändrats till Stiftelsen Seniorhuset Gullvivan sr, som alltså äger och förvaltar huset. Gullvivan, som erbjuder självständigt boende i en svenskspråkig miljö, omfattar 31 lägenheter. Det handlar främst om enrummare och några tvårummare med kokvrå och badrum. Mitt i den avlånga byggnaden ligger huvudingången, från vilken man lätt och behändigt kan ta hissen till de två övre våningarna. Nere på bottenvåningen finns de gemensamma utrymmena, ett stort kök i anslutning till en matsal och bibliotek, som står till invånarnas förfogande. I bostadshyran ingår också tillgång till bastu och tvättstuga, och de alla bostäderna är utrustade med brandvarnare och de flesta även med alarmklocka. Seniorhuset på Brändö är beläget i en parklik omgivning med goda förbindelser och ett köpcentrum på gångavstånd.

 

I föreningens 100-årshistorik Facklan Brinner kan man läsa att köpesumman i tiden var 950 000 mark och gällde arrenderätten till bostadstomten samt ägorätten till byggnaden. Stiftelsens styrelse bestod på den tiden av fem medlemmar: ordförande Randall Nybom, Elis Pettersson, Margit Weckström, Gustaf von Troil och Birgitta Nybom. Idag heter föreningens ordförande Carl-Johan Sanmark och de övriga styrelsemedlemmarna Niclas Ståhlberg (ekonom och disponent), Ben Idström (sekreterare) och Annette Lindahl

 

För den allmänna trivseln inom Gullvivan ansvarar husets direktris. På den posten satt Birgitta Nybom vid starten 1972. Åren 1991 till 2020 fungerade Tuula Mervasto som direktris. Hemmets nuvarande direktris är Monica Krabbe. Monica gör regelbundna besök till huset och håller god kontakt med husets invånare. Monica Krabbe är även stiftelsens kontaktperson, så ifall du är intresserad av eventuella lediga bostäder är det hon som kan assistera er. Hennes kontaktuppgifter hittar ni på sidan "kontakt"

Styrelsen för Seniorhuset Gullvivan

Styrelsemedlemmar:

Carl-Johan Sanmark, styreleseordförande 

Niclas Ståhlberg, ekonom och disponent

Ben Idström, sekreterare

Annette Lindahl

Bakgrundsbild: Bröderna Karhumäki 30.07.1934

Källa: Helsingfors Stadsmuseum

bottom of page